Защо пчелното млечице е толкова необикновено?

юли 15, 2014

Повечето хора не знаят, че пчелите не събира пчелно млечице от цветята. Това е кремаво бяло или бледо жълтеникаво вещество, специално създадено от пчелите работнички (наричани също медицински сестри), които смесват мед и пчелен прашец с ензими в жлезите на гърлата си, за да произведат тази изключителна храна. Първите три или четири дни след излюпването всички пчелни ларви биват хранени с него от от пчелите медицински сестри уста в уста.

Пчелата-майка през целия си съзнателен живот не яде нищо друго освен тази, наричана от някои “кралска” храна, и може да живее осем до десет пъти по-дълго от пчелите-работнички, които обикновено са с продължителност на живота само около 2-3 месеца.

На до 1000 ларви може да отнеме да произведат един-единствен килограм пчелно млечице. След екстракция, тази рядка течност веднага се слага в хладилник или се суши, за да се предотврати разваляненето й.

Благодарение на своята сложна и уникална химическа структура, това е продукт, който не може да се произведе в нито една лаборатория, и е една доста скъпа стока на рафта в магазина. Но изглежда, че става все по-популярен пчелен продукт. Ценно по състав, счита се, че пчелно млечице е в състояние да подхранва добре тялото отвътре и да го ревитализира отвън също.
Все повече и повече момичета започват да говорят за ползите от него, широко свързавани с по-здрава кожа и коса и по-младежки вид. То се използва не само в хранителни добавки, но също и като допълнение към кожни лосиони, кремове и козметика. Богато е на естрадиол – основен функционирален естроген, приеман за женски полов хормон. Това естествено вещество е общоизвестно, че е ефективно при лечение на жени, които имат проблеми с менструация като анормален цикъл, болки, дискомфорт и умора.

Най-често срещаните приложения на пчелно млечице

Възприемано като “една от най-добре пазените тайни на природата” това вещество има изключително висока концентрация на витамини B5, B6 и аминокиселини и се смята, че е мощен антиоксидант и е специално подмладяващо вещество, което стимулира растежа на тъканите, мускулите и регенерацията на клетките. То се приема като здравен и енергия тоник и е едно естествено, природно средство за подпомагане на организма при множество заболявания, като например:

  • лошо храносмилане;
  • язви на стомаха;
  • високи нива на холестерол;
  • безсъние;
  • постменструален синдром;
  • против стареене;
  • за увеличаване на либидото;
  • настинки и грип;
  • хронична умора и стрес реакции (като възбуда, лоша концентрация, безпокойство, кожни обостряния)

Предлаганото пчелно млечице може да се приема и като необичайна, охладена, леко кисела на вкус напитка, която в основата си е мед и вода, смесени с него – така може да се облекчи “сгорещяването” на тялото. Освен минерали, аминокиселини, и витамини, тази специална храна съдържа 10-хидрокси деценова киселина, която дава кисел вкус и може да инхибира растежа на бактериите. Има горчив вкус и силен аромат и обикновено се продава под течна форма – лесна и удобна за потребление