Какви невероятни ползи за здравето притежава пчелния прашец?

юли 13, 2014

Пчелният полен е холистично средство, което се използва в целия свят. За съжаление по-голямата част от ползите, за които може да бъде употребяван, често се пренебрегват.
Какво представлява?

Пчелите събират пчелен прашец, който е основната храна на младата пчела. Считан е за един от най-питателните хранителни продукти на природата, тъй като съдържа почти всички хранителни вещества, необходими на хората. Събраните от пчелите полени са богати на протеини (приблизително 40% протеин), свободни аминокиселини, витамини, включително и B-комплекс, както и фолиева киселина.
Това е пълноценна храна, съдържаща много елементи, каквито продуктите от животински произход не притежават. Пчелният полен е по-богат на протеини. Той съдържа повече аминокиселини от говеждото, яйцата, сиренето… Като половината от този протеин е под формата на свободни аминокиселини, които са готови да се използват директно от организма.

Важно е да се отбележи, че за да събере една пчела една чаена лъжичка пчелен прашец това означава да работи по осем часа на ден в продължение на месец. Една топчица съдържа над два милиона поленови зърна от цветя, а една чаена лъжичка съдържа над 2,5 милиарда зрънца цветен прашец.

Този дар от природата може да се използва като лекарство за широк спектър от здравни проблеми – от простатата до раздразнено състояние на кожата и може да помогне да се коригират някои специфични хранителни дисбаланси в рамките на тялото.

Ползи

Ето няколко причини, поради които може да добавите пчелен прашец към ежедневната си диета… въпреки че има още много други!

Дава енергия.

Обемът хранителни вещества, открити в него, го прави чудесен естествен енергиен източник. Въглехидратите, белтъчините и витамин B може да ви помогнат да работите цял ден, чрез подобряване на издръжливостта и борбата с умората.

Омекотява кожата.

Пчелен прашец често се използва в продукти за локално приложение, насочени за лечение на възпалителни състояния и общи кожни раздразнения като псориазис или екзема. Аминокиселините и витамините защитават кожата и подпомагат възстановяването на кожните клетки. Все повече козметични фирми пускат шампоани, лосиони, кремове, разработени на основата на мед и медни продукти.

Дихателна система.

Съдържа високо количество антиоксиданти, които имат анти-възпалителен ефект върху тъканите на белите дробове и подпомагат за предотвратяване появата на астма.

Лечение на алергии.

Пчелният полен намалява наличието на хистамин, с което допринася за подобряване на много алергии. Хора с астма, алергии и проблеми със синусите го приемат за изчистване на организма и като профилактика срещу широк спектър от заболявания на дихателните пътища.

Храносмилателна система.

В допълнение към полезните витамини, минерали и протеини, качественият пчелен прашец съдържа ензими, които могат да помогнат при проблеми с храносмилането. Ензимите помагат на тялото да получи всички хранителни вещества от храната, която приемате.

Повишаване на имунитета.

Той е добър за чревната флора и по този начин за поддържката на имунната система. Според експертът по холистично здраве д-р Джоузеф Меркола, има антибиотични свойства, които могат да помогнат за предпазване на организма от заразяване с вируси. Също е богат на антиоксиданти, които защитават клетките от увреждане, причинявано от свободните радикали.

Подкрепя сърдечно-съдовата система.

Съдържанието на големи количества рутин – антиоксидант, биофлавоноид – спомага за укрепване на капилярите, кръвоносните съдове, подпомага при проблеми с кръвообращението и коригира нивата на холестерола. Неговите мощни противосъсирващи свойства може да помогнат за предотвратяване на инфаркт и инсулт.

Как трябва да се консумира пчелен прашец?

Пчелният полен е продукт, който действа по-бързо и по-ефективно, когато се приема 20-30 минути преди хранене.

За целта може да го накиснете от вечерта в половин чаена чаша медена вода (негореща вода + мед). На сутринта гранулките са разпукани и готови за консумация. Комбинирането му сутрин с плодове, ще ви позволи да направите малко прочистване на чревната флора.