Пчелен восък – може да се използва навсякъде: в козметика, фармацевтична промишленост, медицина

юли 30, 2014

Пчелен восък се произвежда от пчелите-работнички под формата на малки восъчни пластинки с неправилна петоъгълна форма, които се „отделят” от восъкоотделителни жлези на долната част на корема. За да се стимулира производството му пчелите се хранят с мед или захарен сироп и се събират заедно, за да се повиши температурата на рояка. За производството на един килограм восък е необходимо пчелите да консумират около десет килограма мед.

Ако погледнем един кошер ще ни се стори, че килийките в питата изглеждат кръгли, но това не е така. Те имат шест стени и прилепват една към друга така добре, че може да се построят много килийки без да се губи полезно пространство.

При нормална температура на кошера 37 C във восъко отделителните жлези на пчелите се отделя значително количество пчелен восък, който се процежда (заради значителното си тегло) през порите на жлезите и излиза на повърхността. Когато влезе в съприкосновение с въздуха, който има по-ниска температура, бързо се втвърдява. Топи се при 64° С.

Отделеният от пчелите восък има висока устойчивост при промяна на топлината, но ако се охлади бързо ще стане блед на цвят, по-крехък и може да се появят пукнатини поради бързото свиване. Поради тази причина восък се охлажда възможно най-бавно, за да се запази текстурата и цвета. За да се запази аромата на пресен пчелен восък никога не трябва да се повишава повече от няколко градуса над точката на топене и то само за кратък период от време.

Важно! Когато решите да го разтопите винаги използвайте водна баня чрез поставяне съда – може би една малка тенджера – вътре в по-голям съд с вода. Никога не поставяйте съд с пчелен восък директно върху гореща плоча или газов пръстен. Той може лесно да бъде повреден от прегряване и дори да се запали – не завира, а става все по-горещ и по-горещ, докато се възпламени.

Ако искате да го разтопите трябва да се използват само съдове от неръждаема стомана или пластмаса. Съдини от желязо, поцинкована стомана, месинг или мед – всички те му придават цвят. Ако видите пчелен восък с портокалов цвят – може да е бил разтопен в меден тиган.

Сферите на приложение на този пчелен продукт са много, но в наши дни най-често се използва за подобряване качеството на свещи, сапуни, продукти за грижа за кожата, покрития за бонбони и хапчета, за полиране на мебели. При шиенето на тежки и плътни материи и обувки, конците предварително се обработват – така се улеснява преминаване през материалите. Полиране на ботуши и обувки, смазване на ципове, особено за акваланги… Списъкът е дълъг. Пчелен восък се използва в индустрията като лубрикант в рисуване на метали. И не на последно място – за оформяне на мустаци.